dimarts, 17 de juliol del 2007

Això de la Filosofia serveix d’alguna cosa?

No. No serveix de res. Si la utilitat del verb servir la refereix a coses com guanyar diners o guanyar prestigi no cal que pergue el seu temps llegint la resta d’aquest aricle i millor acabe aquí. Si, pel contrari, sospita que més enllà dels diners o la bona fama hi ha altres coses que li poden servir per a la seva vida, qui sap, potser en això de la filosofia hi trobe alguna utilitat.

Al llarg de la història filòsofs han donat diverses explicacions de per a què serveix la filosofia: una preparació per a la mort, ensenya a pensar correctament, explica per què les coses són com són, és el que porta a una vida feliç… Com veu, les respostes són força variades. Això vol dir que no hi ha la resposta. Aquí doncs, hi ha més feina que no pas la de llegir les quatre ratlles d’un article, ja que cadascú s’ha de construir la seva contestació.

En principi, la vida de cadascú és de cadascú, perquè cap altre pot viure la vida d’un. A la pràctica ens trobem amb nombroses institucions que continuament ens diuen el que hem de voler, el que hem de menjar, com hem d’estimar, com ha de ser la nostra aparença, el que hem de desitjar i més. Amb tota l’amabilitat ens alleugeixen la càrrega de pensar i decidir per nosaltres mateixos, fins que la nostra vida pot acabar entre la irrealitat, sense viure-la del tot, sense adonar-nos. Per tant aquí no direm què és la vida, aquestes idees ja ens les repeteixen cada dia la TV, els polítics, els científics, els venedors i molts més; més aviat intentarem dir el que no és, potser així es podrà manifestar la vida per ella mateixa, no caldrà que ningú digue com ha de ser. Amb la neteja de la falsetat i les aparences que cada día ens volen fer tragar potser acabe surtint quelcom d’autèntic, però no està garantitzat. Els que dónen garantíes i asseguren que ofereixen coses que serveixen són aquests que surten per la TV. Si, tot i les seves promeses, no s’acaba de creure aquestes veritats que constantment li vénen, la filosofia potser li servirà.